FAQ

Selvom fænomenet måltidskasser efterhånden har eksisteret i et godt stykke tid, er der alligevel mange, der fortsat er lidt i tvivl om, hvordan det egentligt fungerer, og hvad fordelene ved det er.

Alle de spørgsmål, du måtte have omkring måltidskasser, vil vi her forsøge at besvare så godt som overhovedet muligt. Derefter skulle det gerne være nemmere for dig at tage stilling til, om du bør bestille en måltidskasse, og hvad du i så fald kan forvente.

En måltidskasse er ganske enkelt en kasse fyldt med måltider. Du får således alle ingredienserne til (aftens)måltiderne til X antal dage leveret lige til døren. Det betyder, at du ikke selv skal stå for indkøbene, og desuden får du en madplan og opskrifter med, så du nemt får varieret kost i hverdagen.
De mest iøjnefaldende fordele ved måltidskasser er naturligvis, at de sparer dig for en masse tid – både i supermarkedet og i køkkenet. Derudover gør de det nemt for dig at få stor variation i madplanen, og har du svært ved at finde på nye retter at sætte på menuen, kan det i særdeleshed være værd at overveje måltidskasser.
Måltidskasser bliver leveret hjemme på din privatadresse. Hvordan levering helt konkret fungerer, afhænger af hvilken leverandør du vælger, men de vil stort set altid blive leveret lige foran din hoveddør – bor du eksempelvis i etagebyggeri, skal leverandøren derfor bruge en kode eller en nøgle til yderdøren for at kunne komme ind.
Hos langt de fleste leverandører koster det ikke noget at få måltidskassen leveret – det er medregnet i prisen på dit abonnement. Hos nogle kan der dog være et mindre leveringsgebyr, hvis ikke du kommer over en vis beløbsgrænse.
Det afhænger lidt af din valgte leverandør, men som hovedregel behøver du ikke at være hjemme, når din måltidskasse bliver leveret. Hos nogle få leverandører kræves det, men så vil du til gengæld selv kunne vælge tidspunktet for leveringen.
I langt de fleste tilfælde bliver dine råvarer leveret i termomateriale, således at de kan holde sig friske, indtil du har mulighed for at sætte dem på køl. Hvor længe du er garanteret friske råvarer, afhænger af leverandøren, men som regel kan du i hvert fald snildt være hjemmefra helt indtil aftenstid på leveringsdagen, uden at det gør noget.
Dine måltidskasser vil altid blive leveret på en fast dag, hvis du opretter et abonnement. Den specifikke dag afhænger i høj grad af din bopæl. Således er der i nogle byer kun mulighed for levering på én bestemt dag, imens du i andre byer vil kunne vælge imellem forskellige dage at få dine måltidskasser leveret på. De vil altid blive leveret på et tidspunkt på dagen, så du kan nå at have mad klar til aftensmadstid, men tidspunktet kan variere fra levering til levering hos de leverandører, der leverer, selvom du ikke er hjemme.
Det er umuligt entydigt at svare på, hvad en måltidskasse koster, for der er massevis af forskellige muligheder på markedet. Prisen afhænger således i høj grad af, om du eksempelvis vil have økologiske råvarer og naturligvis af, hvor mange I er i husholdningen.
Som udgangspunkt er det en lille smule dyrere at få måltidskasser leveret fremfor selv at hente dine råvarer i supermarkedet. Til gengæld er alt besværet klaret for dig, så du kan bruge din tid på andet end at finde opskrifter, handle ind og lægge madplanen for den kommende uge.
Du kan stort set få det akkurat, som du vil have det med måltidskasser. Er du på slankekur, kan du eksempelvis finde særlige kalorielette måltidskasser. Er du vegetar eller veganer, kan du få måltidskasser, der matcher dette valg, og har du svært ved at få fisk på menuen, kan du købe en måltidskasse, som specifikt er centreret omkring netop fisk. Der er utallige muligheder, så du kan helt sikkert finde en måltidskasse, der passer til dine behov, krav og ønsker.
Der findes både økologiske og konventionelle måltidskasser på markedet. Hos mange leverandører er en del af råvarerne økologiske, og du kan også finde nogle, hvor 100% af produkterne er økologiske. Der er altså rig mulighed for at vælge økologi med en måltidskasse.
Idéen med måltidskasser er som regel, at man opretter et abonnement, hvorefter man fast vil få en måltidskasse leveret. Det betyder imidlertid ikke, at du absolut skal oprette et abonnement, for hos mange leverandører kan du sagtens lave en enkeltbestilling, hvis du enten lige vil prøve det af, eller hvis du blot er særligt presset en uge og vil gøre aftensmaden lidt nemmere.
Som regel indeholder måltidskasserne kun ingredienser til aftensmaden, men hos nogle leverandører er det også muligt at få både morgenmad og frokost. Hos nogle kan du tilmed få måltidskasser, der indeholder alt til alle måltider og mellemmåltider, så du faktisk helt kan slippe for at handle ind – det kan man blandt andet hos Aarstiderne.
Hvordan det helt specifikt fungerer, varierer naturligvis fra leverandør til leverandør, men hos langt de fleste firmaer er det muligt at ændre i abonnementet med blot et par dages varsel inden næste levering. Hos nogle skal du melde det i bedre tid, men det vil under alle omstændigheder altid være muligt at ændre i dit abonnement på måltidskasser, hvis dine behov ændrer sig.
Skal du på ferie i Danmark, kan du som regel få din måltidskasse leveret på ferieadressen i stedet. Skal du til udlandet, vil du kunne sætte dit abonnement på pause i den eller de uger, du er væk hjemmefra.
Der er mange steder, hvor man minimum skal bestille mad til to personer ad gangen, men hos nogle leverandører er det muligt at få måltidskasser til én. Det gælder blandt andet Aarstiderne, Kokkens Hverdagsmad og Skagenfood.
Hos mange leverandører kan du fra uge til uge ændre i antallet af personer, der skal være mad til. Kommer der gæster, kan du altså som udgangspunkt blot bestille til lidt flere – du skal som regel gøre det minimum et par dage inden leveringsdagen.
Du skal naturligvis selv have styr på køkkentingene, og du kommer altså ikke særlig langt uden både ovn og gryder og pander. Derudover antages det, at du selv har basisting såsom salt, peber og olie. De ting, du får i en måltidskasse, er altså dem, du ville købe, hvis du selv skulle handle ind til måltidet, men man går ud fra, at du har de mest basale ting i dit køkken i forvejen.
Som regel vil du, nogle dage inden leveringsdagen, modtage en e-mail med en liste over de retter, du modtager i den kommende uge. Er der noget, du ikke kan lide, tilbyder de fleste leverandører, at du bytter retten ud med noget andet. Hos nogle er det desuden muligt allerede vil tilmelding at udvælge nogle ingredienser, som du helst vil undgå at få med i din måltidskasse.
Børn er typisk lidt særligt kræsne, og derfor frygter mange, at der er noget i måltidskasserne, som børnene ikke kan lide. Der er imidlertid mange leverandører, der tilbyder måltidskasser specifikt udviklet til børnefamilier, og så er der altså gjort lidt ekstra ud af at finde på retter, som både børn og voksne vil elske. Denne type kasser kan du eksempelvis få hos Kokkens Hverdagsmad, hos Aarstiderne og hos RetNemt.
Det er svært helt og holdent at afgøre, hvor meget tid du sparer ved at få måltidskasser leveret lige til døren, men eksempelvis behøver du på den måde ikke at bruge tid på at handle ind. Derudover er du også fri for selv at skulle kigge kogebøger igennem og finde på nye retter, og desuden er retterne ofte hurtigt tilberedt.
Der er rigtig mange leverandører, hvis retter blot tager en halv times tid at lave. Hos nogle kan du endda få retter, som kan være klar på blot 10 minutter, og der findes naturligvis også måltidskasser med lidt mere avancerede retter, som derfor tager op imod en time at tilberede.

×

Netop nu: Få gratis en eksklusiv køkkenkniv til en værdi af 699 kr. ved din første bestilling hos Aarstiderne. Fri fragt og ingen binding. Besøg Aarstiderne her