Traditioner – Hvad er god julemad?

Julen indeholder mange traditioner omkring mad.

 

Det gør sig gældende i mange forskellige lande og kulturer, og selvfølgelig også her i Danmark. I det seneste årti er der dog kommet meget fokus på, hvilken skade det er, at vi for eksempel her i Danmark spiser så meget kød på en ugentlig basis, som vi gør.

Men betyder det, at vi ikke må få and til jul? Nej, det gør det selvfølgelig ikke. Læs med herunder for at læse mere om juletraditionerne og julemaden.

Et skridt ad gangen

Det er rigtigt, at det formentlig ville være meget, meget bedre for vores klode, hvis vi alle sammen stoppede med at spise kød. Men sådan fungerer udviklinger ikke. En udvikling fra at være en kultur, hvor vi har spist rigtig meget kød til ikke at være det, sker ikke over natten. Det er en proces, det tager tid, og som starter i det små.

Hvis vi fortæller folk, at nu er vi færdige med alle de lækre juletraditioner, så skal der nok komme mange modstandere til. I stedet kan vi selv begynde at spise mindre kød i hverdagen, men stadig spise det til de store middage så som jul. På den måde tager vi et skridt af gangen, når det kommer til bæredygtigt spise.

Eksperimentér med din julemad

Når det er sagt, så er der jo intet galt i at prøve at indføre nogle lidt anderledes traditioner til julemaden. Mange af os er nok vant til at få det samme lækre mad hos vores bedsteforældre hver jul, men når vi selv inviterer til juleaften, har vi mulighed for at prøve nogle nye ideer af.

Det kunne vi for eksempel gøre ved at lave en god rødkålssalt med appelsiner og valnødder i stedet for den varme rødkål eller blot som supplement hertil. Eller vi kan springe ud i at lave vores egen nøddepostej.

Når vi selv skal lave maden, så kan vi lave den lige, som vi godt kan lide den. Men vores øvrige familie vil sikkert sætte pris på, at der også er nogle genkendelige elementer i julemaden, så som kartoflerne og den brune sovs.

Traditioner har nu nok holdt i mange år, men for hver generation bliver de fortolket på ny, og det er der absolut ikke noget i vejen med. Men det betyder, at vi må tænke lidt ud over boksen, hvis vi gerne selv vil indføre nogle andre traditioner omkring vores julemad.

Juletraditioner og rutiner

Vi kan sagtens holde jul på vores egne præmisser og med vores egne rutiner. Det betyder ikke, at det ”ikke er en rigtig jul”. I stedet er det, hvad vi gør det til.

Det kunne for eksempel være, at du havde nogle børn, der havde fulgt meget med i årets julekalender på TV2 eller DR1. Så kunne du aftale med resten af familien, at alle skulle se den sammen i år. Det er en lille ting, du kan have med, når du selv holder juleaftenen, og som dine børn garanteret vil blive rigtig glade for. Du kan i øvrigt læse mere om julekalenderne på https://tvjulekalender.dk/ludvig-og-julemanden/.

Der er ikke noget ved at køre i de samme rutiner, hvis ikke de giver os andet end stress og jag. Der skal jo meget gerne være noget hyggeligt omkring jul, og det kræver altså, at vi laver en lille smule om på den jul, vi måske er vokset op med.

Hvis du er i tvivl, om hvorvidt din øvrige familie vil kunne lide dine nye ideer, så start med at prøv et par stykker af om året. Så vil de snart vænne sig til en hel ny slags jul og juletraditioner.

Traditioner – Hvad er god julemad?
Traditioner – Hvad er god julemad?
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

×

Netop nu: Få gratis en eksklusiv køkkenkniv til en værdi af 699 kr. ved din første bestilling hos Aarstiderne. Fri fragt og ingen binding. Besøg Aarstiderne her