Suppe

Suppe, suppe, suppe – vores og vinterens svar på et både nemt, sundt og velsmagende middagsmåltid. Supper laves oftest på kogte grøntsager, og de fleste supper serveres varme – i hvert fald, når der er tale om supper til aftensmad. Der findes i dag et utal af suppevarianter.

 

Har du endnu ikke fundet din favorit, er der god grund til at læse med herunder. Her på siden præsenteres du nemlig for en række suppeopskrifter og muligt tilbehør til supper. Vi gennemgår også suppens mange fordele – både med hensyn til din tid og din pengepung.

Spar tid og penge – kokkerér en lækker suppe

Rigtig mange supper består af ingredienser med lang holdbarhed. Det betyder, at du kan handle ind til suppen i god tid. Har du for vane kun et handle én eller få gange om ugen, kan du derfor uden problemer købe ind til en suppe, som først skal på bordet sidst på ugen.

Supper, som blandt andet kan laves med langtidsholdbare grøntsager:

  • Græskarsuppe
  • Jordskokkesuppe
  • Rødbedesuppe
  • Kartoffel-porre-suppe
  • Løgsuppe
  • Karrysuppe

Ved at holde dine indkøb på et minimum kan der være gode penge at spare. De fleste af os falder nemlig fra tid til anden i supermarkedernes fælder og ender med impulskøb i indkøbskurven. Dét undgår du ved én ugentlig handletur. Du sparer desuden tid ved ikke at skulle forbi supermarkedet flere gange om ugen.

Spar tid og penge – kokkerér en lækker suppe
Spar tid og penge – kokkerér en lækker suppe

Når aftensmaden skal være nem og hurtig

Ligesom indkøbene kan gøres nemmere, kan tilberedningen af aftensmaden også effektiviseres, når vi taler om suppe. De allerfleste suppeopskrifter er nemlig både nemme at følge og hurtige at lave. Tag eksempelvis kartoffel-porre-suppen, som er et hit hos mange danske familier. Kartoffel-porre-suppen kan laves efter følgende opskrift:

Skræl først kartoflerne, og skær dem og porrerne i grove tern. Sautér grøntsagerne i en gryde sammen med løg og hvidløg. Herefter tilsættes grøntsagsbouillonvand, og retten bringes i kog. Når grøntsagerne er møre, blendes retten, og suppen rundes af med fløde og smages til med salt og peber. Voila – en lækker kartoffel-porre-suppe klar til servering for hele familien.

Skal aftensmaden klares nemt og hurtigt i hverdagen, er også karrysuppe, løgsuppe og græskarsuppe med enten Hokkaido eller Butternut Squash oplagte middagsbud. Hovedingredienserne til disse supper er i øvrigt alle langtidsholdbare og forholdsvist billige at indkøbe.

Pift resterne fra gårsdagens aftensmad op

Er der suppe til overs fra gårsdagens middag? Supper kan uden problemer serveres dagen efter. Ønsker du at variere suppen, så præcis den samme ret ikke serveres to dage i træk, kan du ændre på suppens tilbehør.

De fleste serverer deres suppe med brød eller croutoner. Til mange grøntsagssupper er det desuden lækkert med stegt bacon eller parmaskinke på toppen. En mulighed er også at lave en hjemmelavet relish som topping. Har du eksempelvis kastet dig over en jordskokkesuppe, kan du snitte et par af jordskokkerne, et æble samt et lille løg helt fint, tilsætte olie, salt og peber og røre ingredienserne sammen. Hæld relishen på toppen af suppen – den tilfører både friskhed og knas til suppen.

Supplér måltidskasserne med hjemmelavet suppe

Også en måltidskasse er en oplagt mulighed for dig, der gerne vil spare tid på indkøb i hverdagene. Samtidig slipper du for at planlægge, hvad ugens måltider skal bestå af. I en måltidskasse finder du nemlig ingredienser og opskrifter til et bestemt antal dage.

Som supplement til din måltidskasse kan du vælge suppeløsningen. Det kan nemlig blive en anelse dyrt, hvis alle ugens syv aftensmåltider skal klares med en måltidskasse. Find på de resterende dage de grøntsager frem, som du allerede har i køleskabet, og kreér på ingen tid en velsmagende og sund suppe. De fleste supper kan desuden laves med et minimum af kalorier. Ønsker du at tabe dig, er suppe til aftensmad derfor også et godt og sundt middagsalternativ.

Undgå madspild – lav dine rester om til suppe

Mange suppeopskrifter behøver du ikke nødvendigvis at følge slavisk. Du kan sagtens tilføje en ekstra grøntsag eller ingrediens – måske bliver suppen endda kun endnu bedre. Når der står suppe på menuen, er det derfor også en mulighed for at få ryddet op i køleskabet. Tag et kig og se, om du ikke har nogle gulerødder og kartofler, som snart skal spises. Måske der også gemmer sig et broccolihoved, som har overskredet sidste salgsdato. Disse grøntsager kan du sagtens trylle om til en velsmagende suppe ved hjælp af kun få ingredienser. Faktisk er det kun din fantasi, som sætter grænser, når der er suppe på menuen.

Har du tilmed noget brød liggende, som er ved at være tørt og kedeligt? Skær brødet i skiver og rist det i ovnen, indtil det er sprødt. Pensl det eventuelt med olie og salt inden. Så er tilbehøret til suppen også på plads.

Frys suppen, så du altid har et måltid klar

Rester fra fryseren kan redde middagsfreden selv på de mest travle dage. Heldigvis egner supper sig også til en tur i fryseren. Har du en masse grøntsager liggende, kan du derfor med fordel lave en stor portion suppe. Frys efter aftensmaden den del ned, der ikke bliver spist.

Sørg for at tage suppen op ad fryseren i god tid, inden du skal bruge resterne. Begynder du at varme suppen, mens den fortsat er frossen, risikerer du, at suppen brænder på. Når suppen er tøet op, hælder du den i en gryde og tænder ved svag varme. Mange supper kan virke en smule tykke, indtil de har kogt i et par minutter. Hav derfor lidt tålmodighed, når du varmer suppen igen. Tilsæt eventuelt en smule væske for at få den rette konsistens på suppen. Her kan du bruge enten vand, bouillonvand, madlavningsfløde eller piskefløde. Smag til sidst suppen til, inden du serverer den.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

×

Netop nu: Få gratis en eksklusiv køkkenkniv til en værdi af 699 kr. ved din første bestilling hos Aarstiderne. Fri fragt og ingen binding. Besøg Aarstiderne her